Utrácíte za jídlo až příliš mnoho peněz? Změňte to!

Na jídle se nemá šetřit. Což ale neznamená, že za tuhle položku musíte utrácet nekřesťanské peníze. A přesto tomu tak u spousty lidí je – jídlo je stojí spoustu peněz a oni se při placení mnohdy ani nestačí divit, jak korunky rychle utíkají. Je to i váš případ?

Nákup potravin představuje nedílnou položku každého rozpočtu, protože jíst se zkrátka musí. A jídlo něco stojí, bez ohledu na to, jestli jsou to „lepší“ nebo řadové potraviny – žádná z nich není zadarmo.

Pakliže máte pocit, nebo jste dokonce přesvědčeni o tom, že za jídlo utrácíte až zbytečně moc, pak je náš dnešní článek určený právě vám!

Jak ušetřit na jídle? Dá se to!

Chcete-li dostat výdaje za nákup potravin pod kontrolu, jste tady správně. Máme pro vás několik ozkoušených tipů, se kterými se vám jistě podaří výdaje za potraviny snížit. Tak schválně – který z nich vyzkoušíte?

Tip číslo jedna: naučte se zpracovat i starší pečivo

Určitě se shodneme na tom, že dokonale křupavé rohlíčky nebo nádherně měkký čerstvý chleba je zkrátka lahůdka. Bohužel jsme mnohdy až natolik rozmlsaní, že i dny staré pečivo dokážeme nechat bez povšimnutí ležet a posléze jej gumové nebo dokonce úplně tvrdé likvidujeme.

Pokud takhle s pečivem zacházíte i vy, zbytečně zvyšujete své výdaje. Místo toho se naučíte zpracovat i starší pečivo – gumové rohlíky se hodí do nádivek, ty úplně tvrdé poslouží pro přípravu domácí strouhanky a starší chleba můžete obalit ve vajíčku, což je dobrota, která chutná malým i velkým.

Tip číslo 2: zamrazujte menší porce

Schovat si uvařené jídlo do mrazáku není vůbec špatný nápad, protože její pak můžete například tehdy, kdy nebudete stíhat uvařit, nebo se vám jednoduše nebude chtít stát u plotny, vytáhnete a ohřejete.

Bohužel mnoho lidí dělá tu chybu, že do mrazáku ukládají zbytečně velké porce – po rozmrazení ale tak velkou porci nezkonzumují zbytečně tak plýtvají jídlem. Naučte se tomu předcházet a do mrazáku vždy ukládejte menší porce potravin, které po jejich vytažení nebudete mít problém sníst.

Tip číslo 3: nebojte se nakupovat zlevněné zboží

Ne nadarmo nám každý týden do schránek chodí aktuální letáky z obchodních řetězců, které nás mají informovat o nejnovějších slevách a akcích, které v daných obchodech probíhají.

Mnoho lidí si myslí, že sledovat zboží v letácích je záliba pouze důchodců, což ale není tak úplně pravda. Díky letákům získáte přehled o tom, kde jsou jaké potraviny dostupné za sníženou cenu.

Pokud je nějaká akce na danou potravinu opravdu výhodná a zároveň se jedná o zboží, které nemá příliš krátkou dobu trvanlivosti, pak se určitě vyplatí nakoupit si ho do zásoby – to se týká například mouky, cukru, kávy, potravin do mrazáku, konzerv a podobně.

Tip číslo 4: vařte si jídlo doma

Do nákladů za potraviny mnozí z nás započítávají i výdaje za jídla zakoupená v restauracích. Určitě není na škodu zajít si tu a tam na večeři nebo na oběd do restaurace a nechat se rozmazlovat.

Horší je to v případě, kdy se v restauraci stravujete třeba několikrát do týdne, protože sem chodíte o polední pauze na oběd. Při tom přece není takový problém uvařit si svačinu či oběd do práce doma a vzít si ho s sebou v krabičce.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru


Další zajímavé články