Za energie v kuchyni utrácíme nejvíce. A přitom nemusíme!

Kuchyně patří k místům, kde v domácnosti tzv. proteče nejvíce peněz. Na jednu stranu se této skutečnosti ani nelze divit – kuchyně je bezesporu jednou z nejvytíženějších místností v domácnosti, je proto celkem logické, že zde za energie platíme nejvíce.

Na stranu druhou bychom ale rádi dodali, že mnozí z nás platí daleko více, než by vlastně museli. A přitom úplně zbytečně.

Možná se ani vy kolikrát nestačíte divit, kolik peněz jste nuceni vynaložit za energie. Proto jsme pro vás připravili článek, do kterého jsme ukryli rady, jak ušetřit za energie v kuchyni. Určitě vás mile překvapí, že vlastně stačí docela málo a vaše výdaje se mohou výrazně snížit. Tak jdeme na to?

Vyzkoušené tipy, se kterými ušetříte

Máme pro vás pouze takové rady, které jsou vyzkoušené a rozhodně fungují. S jejich pomocí můžete ulevit finančnímu rozpočtu a zkrouhnout své výdaje za energie i o slušné částky. Chcete prozradit, co pro to musíte udělat? Není to vůbec složité!

Tip číslo jedna: u vaření přemýšlejte

Vaření je činnost, kterou má někdo v oblibě, jiný ji považuje za nezbytnou nutnost. Ať už se k vaření stavíte jakkoli, měli byste u něho přemýšlet. A to nejen co se týká použitých surovin, ale i toho, jak vaříte – naučte se vařit úsporně a vaše výdaje podstatně klesnou.

Při vaření byste proto neměli zapomínat používat pokličku, se kterou velice snadno ušetříte až 30 % energie – a to rozhodně není málo.

Dále byste měli dobře vybírat plotýnku s ohledem na velikost hrnce nebo pánvičky – je zbytečné rozpalovat velkou plotýnku na malý hrnec, akorát tak plýtváte energií, která přijde úplně vniveč.

Tip číslo dva: investujte do spotřebičů

Ne nadarmo každý spotřebič disponuje energetickým štítkem, který vám dává jasně najevo, s jak velkým žroutem energie vlastně máte tu čest.

Pokud ve vaší kuchyni dennodenně pracují spotřebiče, které mají svá nejlepší léta za sebou a k tomu se navíc pyšní nižší energetickou třídou nežli A, pak se nemůžete divit, že vás jejich práce měsíčně vyjde na slušné peníze.

V dnešní době se především u lednice a mrazáku (a platí to samozřejmě i u dalších spotřebičů, jako je kupříkladu myčka nádobí) doporučuje investice do modelu, který spadá do energetické třídy A+++ a je tedy nejúspornější.

Tip číslo tři: zamyslete se, jak používáte lednici

Kuchyně bez lednice? Ne, to opravdu nejde! Jestli nějaký spotřebič v kuchyni nesmí chybět, pak je to jednoznačně právě lednice.

Co když ji ale nepoužíváte správně, což může mít za následek nechtěné zvyšování vašich výdajů za energie v kuchyni? Zamyslete se proto nad tím, jestli lednice kupříkladu nestojí u zdroje tepla (sporáku nebo topení) – každý stupeň přesahující 20 °C znamená zvýšení spotřeby lednice o 6 %, tak na to myslete.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru


Další zajímavé články